Ny medarbetare
Idag hälsar vi Jenny Ranch varmt välkommen till Geoserve. Jenny kommer att arbeta som projektchef för våra termiska in-situ saneringar i Sverige. Jenny är en kreativ och miljöintresserad kemiingenjör med lång erfarenhet av projektledning i bilindustrin. De senaste åren har hon jobbat som gruppchef inom utveckling av bilsäkerhetssystem.
Brunnsborrning med Sonic
Nu introducerar Geoserve en ny teknik för brunnsborrning i Sverige i samband med våra stora termiska projekt i Fjällbo, Göteborg och BT Kemi, Teckomatorp. Borrningen utförs med modern Sonic-teknik från holländska Eijkelkamp. Med denna teknik uppnås stora fördelar vid borrning och installationer i förorenade jordlager jämfört med traditionell svensk brunnsborrning:
det går snabbare
varken vatten eller tryckluft används så det uppstår inget förorenat borrkax, inget damm och minimal lukt
mindre buller
säker arbetsmiljö då arbetet sker utan manuella lyft och utan kapning eller svetsning av borrstål
På bilden nedan pågår borrning i Fjällbo, Göteborg. Här ska totalt 210 st värmebrunnar (elektroder), 160 st extraktionsbrunnar och 25 st temperatursensorbrunnar installeras. Största borrdiameter för brunnar i detta projekt är 250 mm.
Avveckling av oljedepå i Östersund
Under sommaren har vi påbörjat avvecklingen en gammal oljedepå i Östersund åt St1.
Först demonteras markförlagda cisterner, dessa ligger något svåråtkomlig i en kassun under ett skärmtak.
Därefter sker uppgrävning av förorenade massor som sedan ska behandlas “on site” genom biologisk nedbrytning. Behandlingen utförs i slutna kompostceller med recirkulerande vatten med näringslösning och vakuumextraktion med kolfilter. Kontroll av nedbrytningsprocessen sker kontinuerligt och efter cirka ett år har naturens mikroorganismer gjort sitt och jorden kan återfyllas och marken återställas. På detta sätt undviker vi miljöbelastande masstransporter och vi sparar naturresurser då inget nytt grusmaterial behöver tillföras!
Saneringen av BT Kemi har startat!
I början av juni 2020 påbörjade vi saneringen av det södra BT kemi-området i Teckomatorp. Här låg en gång fabriken som orsakade miljöskandalen. Saneringen utförs på uppdrag av Svalövs kommun under 2020-2021 och omfattar närmare 50 000 ton jord som är förorenad av växtbekämpningsmedel - fenoxisyror, klorfenoler, klorkresoler, dinoseb mm.
Huvuddelen av saneringen kommer att ske på plats med den unika termiska in situ-metoden IT-DSP. Jorden värms till 300°C med hjälp av borrade värmebrunnar, föroreningarna förångas och sugs upp genom extraktionsbrunnar, för att sedan tas omhand i en avancerad reningsanläggning.
På bilden nedan pågår förberedande arbeten och rivning av gamla betongkonstruktioner i mark.
Miljömuddring i Ljungskile
Geoserve har under mars 2020 utfört sanering efter ett oljeutsläpp i en havsvik i Ljungskile. Muddring av förorenat sediment utfördes i ett 2400 kvadratmeter stort vassområde med hjälp av en specialutrustad grävmaskin med lång arm och pontoner. Arbetet utfördes i nära samarbete med miljökonsulten, kunden, kommunen och Länsstyrelsen med ett mycket lyckat resultat.
Schaktning av förorenade sediment för transport till behandlingsanläggning.
Byte av oljeläns i vassområdet under saneringen.
Den sista Statoil 1-2-3
En epok går i graven när landets sista automatstation av konceptet Statoil 1-2-3 nu rivs i Uddevalla. Geoserve utför rivning och sanering av stationen under januari 2020 på uppdrag av Circle K.
Lägesrapport från Norrköping
Nu är alla markinstallationer klara för den termiska saneringen på gasverksområdet i Norrköping. Nästa steg är att gjuta ett isolerande lager av skumbetong över hela saneringsområdet. Sen påbörjar vi installation av värmesystem, vakuumsystem och reningsutrustning inför driften som påbörjas i början av 2020.
Förberedelser för termisk sanering i Norrköping
Nu arbetar vi med installation av värmebrunnar, extraktionsbrunnar och temperatursensorer på gasverksfastigheten i Norrköping. Dessa borras ner till 8 m djup inom ett område på 900 m2 omkring den gamla gasklockan. Marken som skall renas består av lera som är förorenad av bensen och PAH. Uppvärmning och extraktion av föroreningarna utförs från februari till augusti 2020 med saneringsmetoden IT-DSP™.
Mer och mer vattenrening...
Behovet av mobil vattenrening fortsätter att öka. På vår egen verkstad i Västerås bygger vi nya i jämn takt. Det handlar till stor del om att bygga ut vår flotta av standardiserade filteranläggningar, men även om skräddarsydda anläggningar som byggs efter våra kunders behov och förutsättningar.
De högaktuella problemen med PFAS (högflourerade ämnen) bidrar också till detta. I dagsläget har vi ett flertal anläggningar i drift på flygplatser, raffinaderier och industrier där man hanterat brandskum med innehåll av PFAS.
I våra marksaneringsuppdrag stöter vi hela tiden på grundvatten och länsvatten med en cocktail av olika föroreningsämnen som kräver rening innan utsläpp. På bilden nedan utför Anders ett pilotförsök i fält för val av lämplig jonbytarmassa för rening av lösta tungmetaller i kombination med aktivt kol för rening av oljeprodukter och lösningsmedel.
Nya medarbetare
Denna vecka är vi mycket glada att hälsa två nya kvalificerade medarbetare välkomna till Geoserve!
Jens Norin har anställts som KMA-ansvarig med placering i Västerås. Jens har en högskoleutbildning inom IT och Project Management samt 13 års arbetslivserfarenhet av IT-baserad projektstyrning.
Johnny Palmberg har anställts som platschef med arbetsområde huvudsakligen i södra Sverige. Han har ett gediget CV och har ansvarat för många av de största marksaneringsprojekten som utförts i Sverige de senaste 14 åren, bl a EKA i Bengtsfors, Stugsundsudden i Söderhamn, Landfästet i Halmstad, Gasverket i Kristianstad, Grimstorp i Nässjö, Shell oljedepå i Helsingborg, Björkshults glasbruk, Ivöstrand i Bromölla, sågverk i Lessebo, Klippans Läderfabrik, brandövningsplats i Järfälla samt Slagnäs bangård i Arjeplog.